A töltött káposzta egy klasszikus, ízletes étel, amelyet sok család szeret. A töltelék általában darált hússal és rizzsel készül, amit káposztalevelekbe göngyölnek és lassan főznek egy gazdag paradicsomszószban. Íme egy részletes recept, amit könnyedén elkészíthetsz:
Hozzávalók:
A töltelékhez:
- 500 g darált sertéshús (vagy keverheted marha- és sertéshússal)
- 1 csésze rizs
- 1 nagy hagyma
- 2 gerezd fokhagyma
- 1 tojás
- 1 teáskanál paprika (édes vagy csípős, ízlés szerint)
- Só és bors ízlés szerint
- 2 evőkanál olívaolaj
A káposztához:
- 1 fej savanyú káposzta (kb. 1 kg, vagy 1 nagy fej friss káposzta, ha savanyú káposztát használsz, először öblítsd le és szeleteld fel)
- 2-3 babérlevél
A szószhoz:
- 1 konzerv (400 g) darabolt paradicsom vagy 2 csésze házi paradicsomszósz
- 1-2 evőkanál paradicsompüré
- 1 evőkanál cukor (opcionális, a savanyú íz kiegyensúlyozására)
- 1 teáskanál pirospaprika
- Só és bors ízlés szerint
Elkészítés:
-
Előkészítés:
- Ha friss káposztát használsz, forrald fel egy nagy fazék vizet, és blansírozd a káposztát 5-10 percig, amíg a levelek megpuhulnak és könnyen elválaszthatók. Ezután csepegtesd le és hagyd kihűlni.
- A savanyú káposztát öblítsd le, ha túl sós vagy savanyú. Szeleteld fel, ha szükséges.
-
Töltelék elkészítése:
- A hagymát és fokhagymát apróra vágd.
- Egy serpenyőben hevítsd fel az olívaolajat, és párold meg a hagymát üvegesre.
- Add hozzá a fokhagymát, és pirítsd még 1-2 percig.
- Egy nagy tálban keverd össze a darált húst, rizst, párolt hagymát és fokhagymát, tojást, paprikát, sót és borsot.
-
Töltés:
- A káposztalevelek vastag ereit távolítsd el.
- Egy-egy evőkanálnyi tölteléket helyezz a káposztalevelek közepére, majd hajtsd be a levelek szélét, és tekerd fel szorosan, hogy a töltelék ne essen ki.
-
Főzés:
- Egy nagy fazék aljára tegyél néhány káposztalevelet, hogy ne égjen le a töltött káposzta.
- Rétegezd bele a töltött káposztákat, a rétegek között helyezd el a babérleveleket.
- A szószhoz keverd össze a darabolt paradicsomot (vagy paradicsomszószt) és a paradicsompürét egy tálban. Adj hozzá cukrot, pirospaprikát, sót és borsot. Öntsd a szószt a káposztákra, amíg el nem lepi őket.
-
Sütés:
- Fedd le a fazekat, és párold alacsony hőfokon 1,5-2 órán keresztül, amíg a káposzta és a rizs is teljesen megpuhul.
-
Tálalás:
- Tálald a töltött káposztát friss kenyérrel vagy tejföllel, ha szeretnéd.
Ez a recept klasszikus ízeket és gazdag textúrát kínál, tökéletes választás, ha egy kiadós és ízletes ételt szeretnél készíteni.